Categories
Religie & cultuur

Waarom geloven mensen in God?

Geloven werd vroeger als een oplossing gezien toen men nog niets wist over de mens, het universum, het leven, de dood en andere gerelateerde onderwerpen. Tegenwoordig wordt wetenschap echter als een alternatief levensstijl gezien. Veel mensen zijn van religie ´overgestapt´ naar wetenschap, want dit zou op alle vragen een ‘logische antwoord’ geven. We moeten echter begrijpen en onderzoeken waarom er nog steeds veel mensen zijn die in God geloven, terwijl we toch steeds meer erachter komen over het universum, moeder aarde en de mens.

Geloven is natuurlijks
Een van de redenen dat religie groeit is dat geloven iets natuurlijks is en ten tweede: geloven is verstandelijk, in tegendeel wat mensen denken over gelovigen, maar we beginnen eerst met de eerste stelling: ”waarom men gelooft”. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we eerst de mens begrijpen; wat is de mens? De mens bestaat uit twee delen: primaire behoeften en instinct. Iedereen weet wat primaire behoeften zijn. Denk aan eten, drinken, onderdak, seks en kleding. Verder beschikt de mens over bepaalde instincten. Als voorbeeld benoem ik de voortplantings-, aanbiddings-, en voortlevingsinstinct van de mens. Als je de primaire behoeften niet bevredigd kun je overlijden, dus veel mensen zijn slechts gericht op deze benodigdheden. Aan de instincten hoef je niet te denklen, want je gaat er toch niet dood door. Het enige waar je je aan richt zijn de primaire behoeften; die moeten als eerst bevredigd worden. Echter, zodra de tijd rinkelt en de dood steeds in de buurt komt laten deze instincten haar aanwezigheid voelen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een ongelovige in een vliegtuig zit die bijna gaat storten. Op dat moment zal de persoon grijpen naar iets Machtigers dan hem, desalniettemin is hij een atheïst. Of als iemand in gevaar zit of depressief is zoekt hij ook toevlucht bij iets machtigers dan hij. Kortom: Geloven is iets natuurlijks. Dit is echter niet de meest belangrijke verklaring dat er mensen zijn die nog steeds in God geloven. Een andere mogelijke verklaring is omdat geloven verstandelijk is, ondanks niet-gelovigen toch iets anders beweren en religieuzen bestempelen als achterlijk of irrationeel.

Geloven is verstandelijk
Een andere reden is dat geloven verstandelijk is. De mens, dieren en materie zijn beperkt in tijd en volume. Ze kunnen maar tot een bepaalde lengte en breedte groeien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de mens. De mens is tevens ook beperkt in tijd, want hij kent een begin (geboorte) en einde (dood). Een ander voorbeeld is energie, warmte en geluid; ook dat duurt niet oneindig. Het verzakt namelijk na een tijdje totdat het stopt. Alles op de wereld heeft een begin en einde. Laten we water als voorbeeld nemen; water kookt bij 100 graden Celsius, waarom 100 graden? Waarom geen 50 of 200, maar 100? Het water heeft geen keuze en beschikt niet over de macht om zelf te bepalen of het zal koken wanneer het zich uitkomt. Iedere vorm van grondstof heeft zijn eigen regeltjes, en beschikt niet over zijn eigen macht om te beslissen wanneer het zal koken, verbranden, dampen etc.

Wie hierover nadenkt kan drie verklaringen bedenken voor het bestaan van de materie:
1. de materie is er altijd geweest
2. de materie heeft zichzelf geschapen
3. de materie is door iets anders geschapen

Één van deze mogelijke verklaringen is het juiste antwoord dat bevestigd kan worden door het verstand. Zoals we al zeiden: alles heeft een begin en einde in termen van tijd, dus het is onmogelijk dat iets er altijd al bestaan heeft. En dat is dan ook een antwoord op de tweede verklaring; aangezien alles een begin en eind heeft in termen van tijd kan iets niet altijd bestaan hebben. Alle materie zijn afhankelijk van weer andere feiten, dus het is onmogelijk om te denken dat een materie zichzelf heeft geschapen. Iets wat niet bestaat of niets kan, kan dus niet zichzelf scheppen. Een schepping kan geen schepping en schepper zijn.
Laten we een mooie vergelijking nemen om het beter te begrijpen; stel dat de zon dooft of het water op de wereld verdampt. Dit zou betekenen dat alle organismen op de wereld komen te overlijden. Iedere organisme en materie is afhankelijk van elkaar. Een ander voorbeeld is het uitsterven van één diersoort. Uiteindelijk lijdt dit de dood voor een hele keten van diersoorten. Als eerste degenen die afhankelijk zijn van het uitgestorven dier, daarna degenen die afhankelijk zijn van degenen die afhankelijk zijn van het uitgestorven dier et cetera.
Enfin, iemand die afhankelijk is van iets of iemand kan niet machtig zijn of genoeg macht hebben om iets anders te scheppen. Een schepping kan geen schepper zijn. Veel mensen denken dat het geloven in een God achterlijk is, maar als je heel goed nadenkt kom je al snel erachter dat het juist verstandelijk en terecht is. De enige verklaring voor het bestaan van de materie is dat God bestaat.

[ad#468×60 banner]

3 replies on “Waarom geloven mensen in God?”

Het hoort gewoon bij elkaar. Er is wetenschap dat alles uitlegt, maar nog steeds komt alles van God. God creëert het en wij begrijpen het door middel van wetenschap.

sorry maar ik snap je niet helemaal dus als ik iets doms schreef vergeef me dan alsjeblieft.
je hebt wetenschap niet nodig om in god te geloven het heet Geloof
maar ik ben met je eens dat geloof natuurlijk is ik zoek ook geen bewijs voor god ik weet het in me hart en daar vertrouw ik op

Vroeger toen ik klein was geloofde ik met heel mijn hart in God. Ik deed een gebed elke dag voor het slapen gaan. Na al het verdriet en geluk heb ik geleerd dat er geen God is voor mij. Als God er was zou Hij alle problemen voor ons oplossen en hoeven we niet meer bang te zijn. Het is gewoon onlogisch als men denkt dat er een God is dat om ons geeft. Men zegt dat Satan eerst een engel was maar dan jaloers werd en de duivel werd. Hoe bestond Jaloezie en het kwaad dan terwijl Satan nog een heilige engel was? God heeft alle kwaad kunnen voorkomen. Moslims geloven net zoveel in Allah als Christenen in hun God. Er zijn eindeloos mogelijkheden van hoe alles is ontstaan. ik ben atheïst maar respecteer mensen die in God geloven. Mijn mama gelooft in God ook al kende ze heel veel verdriet. Ik ben blij zonder geloof. Ik voel me vrij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.