Categories
Illustraties & kunst Religie & cultuur

Kunst van de Islam

Ja, ook de Islam heeft wat te maken met kunst. Het is zelfs een onderdeel van de religie (cultuur), maar we krijgen helaas niet eens de kans om dit aan anderen te tonen. Als men namelijk aan de Islam denkt, zal hij of zij niet 1-2-3 aan kunst denken. Daar willen wij verandering in brengen, want de kunst heeft een hele belangrijke rol gespeeld onder de moslims.

De meest belangrijke positie in de Islamitische kunst is de kunst van de kalligrafie. Dit komt omdat de kalligrafie ook in de Heilige Koran voorkomt. Het wordt niet echt getolereerd als deze motieven in de vorm van een dier of mens voorkomen. Om dit te voorkomen worden er Arabische, geometrische motieven ontworpen.

Zowel de ontwerpers in de Iraanse als de Ottomaanse periode hebben heel hard gewerkt om prachtige kunstwerken te maken. In de Ottomaanse periode werd er zelfs 10 jaar aan de motieven gewerkt. Het kan eigenlijk als ”delicate kunst” worden gezien. Er werd heel nauwkeurig gewerkt aan de Tughra’s van de sultans. Er werden bijvoorbeeld designs van bloemen opgezet. In de moskeeën kan je terugzien dat de makers heel veel energie en tijd aan de designs hebben gestoken.

Hieronder zie je enkele voorbeelden:

13 replies on “Kunst van de Islam”

heel mooi allemaal!
alleen heeft niets met Islam te maken naar mijn idee :P?
Islam is een GODsdienst, het betreft in zijn geheel aanbidden van Allah te’ala en zijn profeet(vrede zij met hem) volgen. Naar mijn idee behoort het meer tot de (arabische?) cultuur (waar de Islaam natuurlijk invloed op heeft ivm verboden mens/dier figuren; waar het vooral om gezichtsuitdrukkingen gaat)

Heb je bronnen uit de Koraan of hadith? insha’allah zie ik ze verschijnen 😛

Wat zijn die designs in de moskee’s dan als ik vragen mag? Dit is sierwerk. En ik schreef net zoals jij dat je de kalligrafie niet in de vorm mag van dieren of de mens. En bekijk eens hoe de kaft van de Quran eruitziet.

Islam = een GODSdienst wat bestaat uit aanbidding tot Allah.
Ik zie geen overeenkomst met kunst en aanbidding tot Allah. Kunst zorgt ervoor dat je je vrijetijd aan dat besteed, wat zorgt voor gevaar dat je aanbidding tot Allah verminderd. (dit is een interpretatie)

Allah swt zegt:
“En ik heb de djinn en de mensen slechts tot Mijn aanbidding geschapen.” (al-Dhaariyaat 51:56)

Onze profeet sav) zei:
“Wie aan deze zaak van ons (de islam) iets toevoegt wat er niet bij hoort, het zal verworpen worden.” (sahih Buhari en sahih Muslim)

Vandaar dat ik zo reageer .. Onze profeet heeft ons gewaarschuwd voor innovaties in de Islam.
Ik ben zelf nog nooit een bron tegengekomen dat kunst met islam te maken heeft. Nogmaals zeg ik ; als jij voor mij een bron (ayah uit de koraan of een betrouwbare hadith met bron) hebt hoor en geloof ik deze graag.

Natuurlijk zijn er islamitische mensen die zich bezig houden met deze kunst, maar de afkomst is geen islam maar (arabische) cultuur.
(Wat betreft de kaft van een koraan en moskee, dit is toegestaan. Zoals je zegt als er maar geen mens/dier zichtbaar is)

Als ze doden geven zij de voorkeur om brutaal en wreedaardig te zijn..De terrorist is volstrekt rampzalig op het gebied van de kunst van het oorlogvoeren maar blinkt uit in de kunst van het laten lijden van zijn onschuldige slachtoffers. En het beste om niet te worden neergeschoten door mannen die opgeleid zijn in de kunst van het geweld is om dat mes neer te leggen die steen of dat pistool en de andere kant op te lopen..Bronnen Sultan Knish door Daniel Greenfield…….51.216667….4.383333……….

Islam is liefde.Alleen niet voor niet-moslims. Vraag: Hoe kan de Islam een religie van vrede genoemd worden als het is verspreid door het zwaard?Kijkt u eens naar de islamitische geschiedenis. Laat mij dan eens zien waar en wanneer de islam vreedzaam was,dan kan ik me misschien aansluiten bij deze mening. De islam was nooit een religie van de vrede. Het woord ”islam” betekent niet vrede, zoals af en toe wordt gezegd, maar onderwerping. Onderwerping en vrede zijn niet hetzelfde. Vanaf het begin is de islam verspreid [ in 57 staten] via oorlogen en geweld. Eerst werd Arabië door de Jihad veroverd, daarna was Egypte aan de beurt, waarna Perzië werd aangevallen. De expansie naar Nubië mislukte, mede doordat het gebied zo arm was dat er voor de Moslims niets te halen viel. De verovering van Noord Afrika begon in Egypte waar alle steden werden veroverd.Daarna was de Balkan en Oost Europa eeuwen lang een slagveld met ontelbare slachtpartijen.

@Max

De Islam verspreid door middel van het zwaard? Ken uw geschiedenis, Max! Dat staat niet in de Quran, maar in de Bijbel. Bron: Matthew 10/34. En sinds wanneer kunt u Arabisch praten en lezen? U heeft wel een punt dat het niet vrede betekent, want het Arabische woord voor ”islam” betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping.

Deze video geeft u een betere beeld over vooroordelen: http://www.youtube.com/watch?v=VqmMdPKw378

Matt. 10:34 ‘Meent niet, dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want Ik ben gekomen om tweedracht te brengen tussen een man en zijn vader en tussen een dochter en haar moeder en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder; en iemands huisgenoten zullen zijn vijanden zijn. Wie vader of moeder liefheeft boven Mij, is Mij niet waardig; en wie zoon of dochter liefheeft boven Mij, is Mij niet waardig; en wie zijn kruis niet opneemt en achter Mij gaat, is Mij niet waardig. Wie zijn leven vindt, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest om Mijnentwil, zal het vinden.’

Het zwaard kan waargenomen worden als de bijbel/woord. Het is wat je als wapen tegen de ongelovigen gebruikt. Niet om hén te doden maar hun mening/levensovertuiging. Je bént een vijand van de ongelovigen, omdat als je dat niet bent, ben je hun prooi. Nog iets: Het christendom heeft zich niet verspreid door strijd, maar door prediking, en bekering. De apostelen werden vervolgd, en gebruikten nooit geweld. Heeft Mohammed geleden voor onze zonden en de dood overwonnen? Nee, hij mag dan wel wijs wezen. Maar Jezus Christus blijft de Messias. En over de kruistochten gesproken: De mensen die ten strijd gingen konden niet eens lezen, laat staan de bijbel onderzoeken en studies volgen. Ookal riepen ze: “IN NAAM VAN GOD”.

Jezus heeft het over een zwaard dat als het ware oude familiebanden in tweeën kan snijden. In het Grieks staat er i.p.v. tweedracht letterlijk ‘in twee delen snijden’.

Iemand of je levensstijl méér liefhebben dan Jezus navolgen heeft tot het gevolg dat je als christen niet de juiste weg bewandelt. Om met Jezus te spreken, die moeilijke smalle weg.

Max, Perzië werd met gemak veroverd door de Arabieren omdat het Perzische rijk geheel verzwakt was door de aanvallen van de Byzantijnen (Christenen). Maar het duurde nog meer dan 300 jaar eer de Perzen overgingen tot de islam. De eerste moslims deden namelijk geen enkele moeite om de overwonnen volkeren te bekeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.