Voor- en nadelen van een kat

Gepost door Esrarengiiz op 22-05-10 in Leven

”Ik wil een kat en wel nu!”

Dierenliefhebbers zoals ik willen vaak huisdieren kopen, van visjes tot honden. Al jaren heb ik verschillende soorten huisdieren gekregen zoals goudvissen, grasparkieten, dwerghamsters en dwergpapagaaien. Zulke dieren geven een huis een persoonlijke sfeer en zodra je thuiskomt hoor of zie je iemand al voor de deur staan, vooral katten zijn uitstekende huisdieren! Helaas genoeg zijn sommige (familie)leden minder tevreden over het aanschaffen van een huisdier: in dit geval een kat. Hoe zorg je ervoor dat je ze alsnog kan overtuigen?

Het is erg belangrijk om een overzicht te maken waarop de nadelen en voordelen van een kat erop moeten staan. Als je alleen maar de voordelen opschrijf, krijg je het later te bezuren want dan bestaat er een grote kans dat de familielid het diertje terug naar de asiel of eigenaar brengt.

Jij en je familieleden moeten een huisdierentest maken om te kijken of je geschikt bent voor een kat. Een hoog puntje voor beide partijen is gewoon mooi meegenomen. Treuzel niet als de familielid een laag puntje haalt. Vertel er ook bij dat jij de gehele verantwoordelijkheid neemt om voor de kat te zorgen, want dan hoeft hij of zij niets met de kat te doen.

Let op
1 – Een asielkat is vaak gunstig voor personen die een kat willen aanschaffen dat precies bij hen wensen en huiselijke omstandigheden past, want in de asiel is er veel bekend over de gezondheid en karakter van het dier.

2 – Vraag aan een bekende in de omgeving die ervaring heeft met katten. Zelf vroeg ik vandaag aan een kennis en zij vertelde dat katten erg dol zijn op banken, maar je heel snel dat vergat zodra je de schoonheid en schattigheid van de poes ziet. Kortom: als je echt 100% zeker weet dat je genoeg aandacht kan schenken (en dus niets kapot maakt) raad ik je aan om een kat te kopen, want anders kunnen de meubels beschadigd raken omdat de kat zich al gauw verveelt.

3 – De haartjes van een kat kunnen overal vallen: op de bank, de grond en zelfs achter de televisiemeubel. Als je geen genoeg tijd hebt om de kat te borstelen, kan je het beste een kortharige kat nemen. Minder moeite = minder vuil

4 – Een kat kost al gauw rond de 400 euro per jaar. Als je financieel krap zit, raad ik je aan om geen kat aan te schaffen.

Voordelen
– Een kat is een gezelschapsdier. Hij wacht al achter de voordeur zodra -ie de sleutel hoort!
– Katten zijn erg zacht en warm. Je krijgt telkens de neigingen om hem eens lekker vast te houden.
– Je hoeft je nooit meer eenzaam te voelen.
– Ze maken je aan het lachen. Als ze nog jong zijn zien ze er zo schattig uit! En zodra ze wat ouder worden, is het grappig om te zien hoe lui ze hangen. De gedrag ziet er lachwekkend uit.

Nadelen
– Zoals ik al bij de bovenstaande tips heb geschreven: een kat kost al gauw 400 euro. Dat komt vooral omdat zo’n kilo brokken al rond de 5 euro kost en als je de kat wilt verwennen moet je telkens 70 cent per stuk opzij schuiven.
– Kattenbaksteentjes. Ze wegen enorm zwaar!
– De interieur van de huiskamers kunnen beschadigd raken. Vooral jonge kittens zitten er graag met hun klauwtjes erop.
– Dierenartskosten. Als je een vrouwelijke kitten hebt die alleen maar thuis zit hoef je ze niet te steriliseren. Dat is gelukkig wel handig, maar als het een mannetje is moeten ze worden gecastreerd om te zorgen dat ze niet je huis onder sproeien.

Laatste kans om hem of haar te overtuigen:

Update: Inmiddels heb ik al een kat van bijna 9 weken aangeschaft. De nadelen die ik nog kan opnoemen zijn: de gordijnen die als klimrek gebruikt worden en dat de kat niet in hetzelfde bed mag slapen omdat dit ziektes kan veroorzaken. Verder is het echt een poepie 🙂