Categories
Leven

Het verschil tussen ilm (kennis) en fikr (denken)

Het verschil tussen ilm (kennis) en fikr (denken)

Het vergaren van kennis is een verplichting voor iedere moslim man en moslim vrouw. De simpele reden hiervoor is dat je zonder kennis uiteraard niet in Allah kan geloven en ook niet op de hoogte bent welke verplichtingen je moet uitvoeren en hoe je deze moet uitvoeren. Wanneer kennis afwezig is, blijft de mens dus in de duisternis leven en zullen ze het licht nooit zien. Het is de lantaarn van de moslim die hij laat schijnen om het juiste pad te onderscheiden van het slechte, zodat hij voort kan gaan op dit pad met als bestemming de Tevredenheid van Allah.
We zien gelukkig altijd moslims die hiernaar streven en hun best doen om deze waardevolle kennis te vergaren. Wat echter in de meeste gevallen vergeten wordt is een ander noodzakelijk iets wat de moslims altijd nodig hebben om te slagen en dat is: de islamitische fikr, ofwel islamitisch denken.

Denken is het oordelen over feiten door middel van het koppelen van de waarneming aan de voorkennis. Ilm is derhalve de voorkennis die we opdoen en we zien uit dit model dat dit niet genoeg is, als het niet gekoppeld wordt met de realiteit. En dit is wat er vaak ontbreekt wanneer we kennis opdoen. Wanneer we enkel kennis opdoen bijvoorbeeld over fiqh en we dit niet koppelen aan de realiteit van vandaag middels waarneming. Zal dit ervoor zorgen dat we enkel ezels zijn die boeken op onze ruggen dragen. We zijn dan de moskeegangers die van les naar les gaan puur omwille van de kennis en niet omwille van het veranderen van de realiteit conform de kennis.

Wanneer de student van fiqh echter heeft gestudeerd en vervolgens zijn hoofd opheft en de realiteit van onze landen waarneemt, beseft hij door dit denkproces gelijk de afwezigheid van deze fiqh in de realiteit en dat het voor hem de taak is om op te staan om ervoor te zorgen dat deze fiqh weer een realiteit krijgt.
Daarom kunnen we zeggen dat kennis alleen niet genoeg is en waarneming ook alleen niet genoeg is. Maar dat zij beiden noodzakelijk zijn en dat zij gekoppeld moeten worden om een oordeel te geven over de realiteit. Met dit sjar’i denken zullen de moslims alle politieke en niet-politieke situaties beschouwen met de islamitische bril en zullen zij niet vallen voor de misleiding van Erdogan, de VS, democratie en andere ideeën. We kunnen daarom zelfs zeggen dat kennis juist opgedaan moet worden om de fikr te dienen. Het is één van de voorwaarden die nodig is om tot islamitische fikr te komen die de moslim tot een wandelende Koraan zal maken.

De moslim zou dus naast het opdoen van kennis, het islamitisch denken eigen moeten maken in alles wat hij leert en vervolgens zijn uiterste best doen om te werken voor de implementatie van dezen. Zodat hij deze wandelende Koraan wordt, zoals onze vrome voorgangers dit waren.

Abdullah Shaheed

[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.