Categories
Leven

De ‘aqieda: het antwoord op de levensvragen en de oorsprong van ideeën‏

Stel je voor je wordt plotseling wakker op een schip. Je heft je hoofd op en kijkt om je heen en je ziet allerlei mensen om je heen ontspannen. Sommigen lezen een boek terwijl ze genieten in de zon, anderen spelen een potje tafeltennis en anderen genieten ook van het ontspannen sfeertje op hun eigen manier. Het lijkt erop alsof het schip alles heeft waar ieder persoon kan ontspannen en genieten, zonder enige zorg.

Hoewel je normaal gesproken ook mogelijk naar deze ontspanning zou gaan neigen, ben je juist op dat moment totaal niet gespannen. Waarom? Omdat je jezelf nog steeds afvraagt hoe je nu op deze boot terecht gekomen bent. Om precies te zijn zul je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Wie heeft mij hier gebracht?
  2. Waarom heeft hij of zij mij hier gebracht?
  3. En waar gaat dit schip naar toe?

Je gaat direct op zoek om deze vragen te beantwoorden, omdat deze antwoorden jouw gedrag op het schip zullen bepalen. Wanneer je er bijvoorbeeld achter komt dat een goede bekende van jou je op dit schip heeft gezet, omdat hij vond dat je toe was aan een vakantie en het schip gaat naar een mooie vakantiebestemming op een cruiseschip, weet je dat alles goed zit en kun je jezelf ook lekker ontspannen op het cruiseschip totdat je bij je bestemming komt.

Maar als je erachter komt dat een gezworen vijand je in bewusteloze staat op het schip heeft gebracht en je vervoerd wordt naar de Noordpool omdat hij van je af wil, zul je er natuurlijk niet voor kiezen om te ontspannen, maar zul je er alles aan doen om van de boot af te komen, zodat je weer terug kan keren naar je familie. En zo zie je dat de antwoorden op deze 3 cruciale vragen jouw gedrag op dit schip volledig zullen bepalen.

Dezelfde analogie kunnen we trekken met het leven. Het leven is het schip en de mensen die je in het leven ziet terwijl ze bezig zijn met alle dingen die ze doen zijn de toeristen op de boot. En waar het schip naartoe gaat is de dood. De vragen over het leven zijn dan:

  1. Bestaat God? (wie heeft mij hier gebracht?)
  2. Wat is de reden van mijn bestaan?
  3. Waar ga ik heen na mijn dood? (waar gaat dit schip naar toe?)

En net zoals op het schip zullen jouw antwoorden op deze vragen jouw gedrag en ideeën in het leven bepalen. Het Kapitalistische credo zegt ons dat het bestaan van God er niet toe doet en dat Hij zich niet mag bemoeien met het politieke leven. Daarom zien we dat het gedrag van de mensen gebaseerd is op vrijheid en doen wat men wil. Zij genieten op de boot van het leven, zonder grenzen en het doel in hun leven is hetgeen waar hun begeerte hen uitnodigt: namelijk het optimaal bevredigen van de behoeften en instincten.

Bij de acceptatie van dit basisidee zal de mens concepten erop gaan bouwen. Hij zal een hoofddoek vreemd vinden, want dit belemmert de vrijheid. Hij zal alcohol goedkeuren omdat dit zorgt voor genot en hij zal niet veel geven om het huwelijk omdat men prima kan genieten in voorechtelijke relaties. Hij zal voornamelijk geld en carrière belangrijk vinden, omdat dit hem toegang verschaft tot meer genot.

De Islamitische ‘aqieda (credo) zegt ons dat wij geschapen zijn door een Schepper die ons geschapen heeft om Hem alleen te aanbidden, om na ons leven tot Hem terug te keren om verantwoording af te leggen over onze daden. Dit maakt de moslim tot een dienaar die in alle facetten van het leven de wet van God probeert te volgen en daarom niet in volledige vrijheid leeft, zoals dit een dienaar betaamt, maar dat hij onderworpen is aan bepaalde grenzen die de Alwijze Schepper hem heeft opgelegd, omdat Hij het beste weet wat goed is voor Zijn eigen schepping. De moslim die zijn behoeften en instincten bevredigt op een wijze die goed voor hemzelf en voor anderen is, zoals stoplichten, rotondes en verkeersborden die noodzakelijk zijn in het verkeer om botsingen in de samenleving te voorkomen.

Bij de acceptatie van dit idee zal de moslim zijn concepten hierop gaan bouwen. Zo zal hij de hoofddoek gaan waarderen, want dit is een uiting van vroomheid en zal hij zich afkeren van naaktheid op straat. Zo zal hij een verre afstand nemen van bier, en zal hij er niet over denken om aan een voorechtelijke relatie te beginnen en niet meer zo vrij omgaan met het andere geslacht zoals hij voorheen deed. Zijn doel in dit leven zal niet carrière maken zijn, maar het zoeken naar de Tevredenheid van zijn Schepper. Dit allemaal omdat zijn concepten zijn gebouwd op zijn Islamitisch credo, die al zijn voorgaande concepten zullen uitwissen en de persoon als het ware opnieuw geprogrammeerd wordt door zijn concepten die gebouwd waren op zijn vorige credo te verwijderen en nieuwe concepten te bouwen op zijn nieuw geaccepteerde credo.

Om deze reden dient ieder persoon zijn ratio te gebruiken en diep na te denken over deze essentiële levensvragen die de bron zullen zijn van het gedrag. Als hij namelijk de levensvragen fout beantwoord, zullen al zijn concepten die daaruit voortvloeien eveneens fout zijn. Hij zal zich bij wijze van spreken niet moeten ‘ontspannen’ in het leven totdat hij deze levensvragen heeft beantwoord en hij op correcte wijze zal kunnen leven.

Abdullah Shaheed

[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.