De weg naar geloof – light versie # De verstandelijke manier van denken

Gepost door Esrarengiiz op 23-05-12 in Religie & cultuur, Uiterlijk & gezondheid

De weg naar geloof

De verstandelijke manier van denken

Denken is in feite het vormen van oordelen over feiten. Wil een mens kunnen oordelen over een feit, dan dient hij of zij te beschikken over een waarneming van het feit. Om te zeggen dat bijvoorbeeld ”iets zacht” is, moet je het feit gevoeld hebben. Het zou onjuist zijn, echter, hieruit te concluderen dat al wat denken vereist een feit tezamen met een waarneming is. Dit zou dan een conclusie zijn die niet overeenstemt met de realiteit van denken, zoals die voor eenieder waarneembaar is.

Denk bijvoorbeeld aan een ouder die zijn kind voor de eerste maal muntgeld in zijn handen krijgt. Hij zal geen flauw idee hebben wat het precies is, en als het kind voor enige tijd alleen met het muntgeld gelaten is, zal de ouder waarschijnlijk opmerken dat het kind het muntgeld op verschillende manieren heeft waargenomen: hij zal het aangeraakt hebben, eraan geroken hebben, en zoals de meeste kinderen om de een of andere reden gewoon zijn, er zelfs op hebben gebeten. Als de ouder vervolgens zou vragen ”hoe vindt je muntgeld er uit zien?”, of ”hoe vindt je muntgeld ruiken of smaken?”, dan zou het kind, al de gedane waarnemingen van het feit ten spijt, nog steeds zijn schouder ophalen. Ondanks de vele waarnemingen van het feit zal het kind nog steeds geen flauw idee hebben wat muntgeld is, want het is hem eerder niet verteld. Pas als dit hem duidelijk beantwoord is, dan zou het kind op de vraag kunnen antwoorden, gebruik makend van zijn waarnemingen.

Enfin, voor denken is er meer vereist dan enkel een feit tezamen met een waarneming van of de herinnering aan een waarneming van dit feit. Er moet voorkennis zijn over het feit.
Deze analyse van denken in mensen maakt duidelijk wat de precieze vereisten zijn voor verstandelijk denken, en hoe denken precies in zijn werk gaat. De vereisten voor verstandelijk denken zijn:

  1. Een feit;
  2. waarnemingsorganen;
  3. gezonde hersenen; en
  4. voorkennis

Wordt vervolgd..

De volgende hoofdstukken die we gaan behandelen:
0) Inleiding
1) Geloven is natuurlijk
2) Geloven is verstandelijk
3) Het juiste geloof: is er zoiets als het juiste geloof?
4) Waarom bestaan er verschillende geloven?
5) De verstandelijke manier van denken
6) Denken, de juiste manier om geloof te kiezen
7) Het niveau van denken
8 ) De weg naar Islam: het verstandelijk bewijs voor het bestaan van de Schepper
9) De weg naar Islam: het verstandelijk bewijs voor het profeetschap van Mohammed (saw)
10) De essentie van de boodschap van Islam