Categories
Religie & cultuur

Bestaat God & wat is Islam precies?

Wat is Islaam nou precies?
De Islaam is een monotheïstische godsdienst d.w.z dat moslims afgoderij afkeuren, dus meerdere Goden aanbidden. Het woord Islam betekent: zich onderwerpen aan (de wil van) Allah, oftewel God. Alle profeten behoren in deze betekenis volgens de Quraan tot de Islam. De Islam kent vijf zuilen, namelijk bidden, vasten (denk aan Ramadan), zakaat (armenbelasting), de bedevaart naar Makka, en godsbetuigenis. De godsbetuigenis van de Islam is ”La Illaha Illallah Muhammedin Rasoellallah”, wat ”Er is geen God dan Allah, en Mohammed (vzmh) was zijn boodschapper” betekent. Indien je die woorden vanuit het hart zegt, ben je een moslim geworden.

Vroomheid is niet dat u uw gezicht naar het oosten en het westen wendt, maar vroom is wie gelooft in God, in de laatste dag, in de engelen, in het boek en in de profeten en wie zijn bezit, hoe lief hij dat ook heeft, geeft aan de verwanten, het wezen, de behoeftige, aan hem die onderweg is, aan de bedelaars en voor (de vrijkoop van) de slaven, en wie de salaat verricht en de zakat geeft en wie hun verbintenis nakomen, als zij een verbintenis zijn aangegaan en wie volhardend zijn in tegenspoed en rampspoed en ten tijde van strijd. Zij zijn het die oprecht zijn en dat zijn de godvrezenden. (Koran, 2:177)

Hoe weet ik dat God bestaat?
De werkelijke oplossing kan enkel gevonden worden d.m.v. verlicht denken. Denk hierbij aan de volgende voorbeeld: Je staat aan het rand van de zwembad en ziet een muntje in het water. Je kijkt, maar ziet weinig door het troebele water: ‘’Is het een muntje van 10 cent, of van 20 cent of 50 cent?’’. Oordelen op deze basis staat aan oordelen op basis van oppervlakkig denken. Spring je het water in richting het feit, dan zal je snel merken dat veel van de oordelen die een mogelijkheid waren toch anders zijn, toen je nog net aan het rand van de zwembad stond. Een muntje van 50 is het niet, want daar is hij te klein voor. Naarmate je dichter bij het feit komt, en dus meer (nauwkeurige) waarnemingen doet neemt het mogelijke oordelen dat past bij de waarneming af. Je zwemt dieper, en dit symboliseert tot het dieper niveau van denken. Eens op de bodem van het zwembad aangekomen, met het feit binnen handbereik heb je zulke nauwkeurige waarnemingen gedaan, dat er nog slechts één enkel oordeel in overeenstemming is met al de gedane waarnemingen: ‘’Het is een muntje van 20 cent!’’’, en dit is nou verlicht denken. Door middel van verlicht denken over het universum, de mens en het leven zul je God ontdekken.


De Schepper is De schepper toch? Wie heeft hem dan geschapen?
We horen hedendaags steeds vaker deze vraag. Het antwoord hierop is dat de Schepper zelf, op Zijn beurt, is ofwel

1) zelf ook geschapen
2) Hij heeft zichzelf geschapen
3) Hij is de Eeuwige wiens bestaan vereist is

Het is onjuist te stellen dat de Schepper zelf geschapen is. Hij zou dan namelijk zelf een van de schepsels zijn, en dus ook begrensd. Evenzo is het onjuist te stellen dat de Schepper zichzelf heeft geschapen omdat dit verstandelijk niet te accepteren valt. Dit zou dus betekenen dat hij door zichzelf geschapen was op het moment dat hij zichzelf schiep – absurd idee dus. De enige verklaring is dus dat hij wel eeuwig moet zijn, dus zijn bestaan is vereist. Als er meerdere opties mogelijk zijn, hoor ik deze graag J

‘’En tot Zijn tekenen behoort ook de schepping der hemelen en der aarde, en de verscheidenheid van uw talen en (huids)kleuren. En dit zijn voorzeker tekenen voor diegenen, die willen begrijpen.’’ (Soera ar Roem, vers 22)

‘’Zien zij dan niet naar de kamelen, hoe zij geschapen zijn? En naar de hemel, hoe deze hoog verheven werd? En naar de bergen, hoe zij opgericht werden? En naar de aarde, hoe zij uitgespreid werd?’’ (soera Al Ghasjiya, vers 17)

‘’Laat de mens derhalve overwegen waaruit hij geschapen werd. Hij werd uit een stromende vloeistof geschapen, welke voortkomt van tussen de ruggegraat en de ribben.’’ (soera At Tariq, vers 5-7)

De sperma van de man zit dus niet in zijn testikels, maar ergens in de buurt van de ribben. De Quraan kent vele ‘’wetenschappelijke’’ bewijzen, die sinds een paar decennia bekend zijn. Dit is tevens ook tekenen voor diegenen die willen begrijpen. ‘De testikels worden bevloeid door de arteria testicularis die ontspringen uit de abdominale aorta juist onder de arteria renalis (bloedvat voor de nieren). Als je een anatomie atlas opendoet dan zie dat het enkel de testikels zijn die zo een verre oorsprong van hun bloedvat hebben, de andere organen in die regio die krijgen hun bloedtoevoer door een aftakking die in de directe omgeving ligt.
Dus als men weet dat de bloedtoevoer noodzakelijk is dan kan men besluiten dat de functie van de testikels wordt verzekerd door een bloedvat dat ligt tussen de ruggengraat en de ribben (met name de nierregio). Het klinkt ingewikkeld maar zoek maar eens op in een anatomie atlas”

Kennis vergaren
Het is voor een moslim verplicht om zijn geloof (iman) te baseren op denken, studie en overpeinzen. Het wordt tientallen keren herhaald in de Quraan dat je je iman in je Schepper moet begrijpen. Het is in verzen (soera’s) ook gewaarschuwd aan de mens om niet over te nemen wat wij onze voorvaderen zagen doen, zonder dit gedrag nauwkeurig te onderzoeken, om persoonlijk overtuigd te raken dat dit gedrag inderdaad correct is. Het is immers niet het zogenaamde geloof van de ouderwetsen, integendeel Islaam is het geloof van de verlichte denkers.

Leave a Reply

Your email address will not be published.