Categories
Religie & cultuur

De weg naar geloof – light versie # is er zoiets als het juiste geloof?

De weg naar geloof

Het juiste geloof: is er zoiets als het juiste geloof?

Alhoewel de menselijke natuur, de behoeften en instincten, verklaart waarom de mens altijd geloofd heeft in het bestaan van een Oermacht, en alhoewel op basis van de eigenschappen van de materie beargumenteerd kan worden dat dit geloof verstandelijk, juist en terecht is, is nog niet verklaard waarom de mens in zoveel verschillende zaken geloofd heeft. Echter, eerst moet er onderzoek verricht worden of het bestaan van verschillende geloven er eigenlijk toe doet.

In de inleiding is ingegaan op een karakteristiek van geloof, de relatie die deze legt tussen dit leven en wat er voor en na dit leven zal zijn. Ieder geloof stelt dat voor en na dit leven een Oermacht is die al dat bestaan geschapen heeft en de mens zal beoordelen op basis van zijn handelingen in het leven. Kortom, ieder geloof impliceert het bestaan van een leiding van de Oermacht voor het leven. Je kunt als menszijde immers geen beoordeling krijgen, zonder dat je een leiding van de Oermacht hebt gekregen.


Polytheïsme of monotheïsme?
Als er slechts één Schepper zou bestaan, dan bestaat ook slechts één werkelijke verklaring voor het bestaan, reden voor het bestaan en doel in het bestaan. Want zouden verschillende van de waarneembare feiten door verschillende scheppers geschapen zijn geweest, dan zou onmogelijk het perfecte, alomvattende en uitgebalanceerde systeem hebben kunnen bestaan zoals het universum. Zou het universum meerdere scheppers kennen, dan zou chaos het samenleven van de verschillende scheppingen kenmerken, want dan zou dit enkele, perfecte en alomvattende systeem ter ordening niet bestaan.

Bij het bestaan van één Schepper kan er ook slechts één reden voor het bestaan en één doel van het bestaan zijn. Dit impliceert het bestaan van één juiste boodschap die dit uiteenzet, van de Schepper voor de mens. Gezien het feit dat de verschillende geloven onder de mensen betreffende het leven allen verschillende verklaringen, reden en doelen geven, impliceert dit tevens het bestaan van zoiets als onjuiste boodschappen, oftewel valse boodschappen die zich voordoen als afkomstig van de Ene Schepper maar dit in werkelijkheid niet zijn.

Enfin, het doet er wel toe hoe de mens gelooft, omdat het leven in overeenstemming moet zijn met de verklaring voor het bestaan, de reden voor het bestaan en het doel van het bestaan volgens de Schepper zelf.

Wordt vervolgd..

De volgende hoofdstukken die we gaan behandelen:
0) Inleiding
1) Geloven is natuurlijk
2) Geloven is verstandelijk
3) Het juiste geloof: is er zoiets als het juiste geloof?
4) Waarom bestaan er verschillende geloven?
5) De verstandelijke manier van denken
6) Denken, de juiste manier om geloof te kiezen
7) Het niveau van denken
8 ) De weg naar Islam: het verstandelijk bewijs voor het bestaan van de Schepper
9) De weg naar Islam: het verstandelijk bewijs voor het profeetschap van Mohammed (saw)
10) De essentie van de boodschap van Islam
[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.