Categories
Politiek

Wat is terrorisme?

Er is een nieuwe term ontstaan in de internationaal-politiek, zowel op maatschappelijke en intellectuele platform, die de aandacht van intellectuelen, politici en sociologen heeft aangetrokken. Deze term is het middelpunt van een wereldwijde discussie geworden. Dit is de term “terrorisme”.

Verschillende personen en groeperingen hebben getracht deze term te definiëren, en hebben elk een andere definitie gegeven. Hoewel ze onenigheid hebben gehad over de betekenis ervan, zijn ze toch met een aspect samengekomen, en dat is dat er geen duidelijke en specifieke definitie is.

In zijn boek “Political terrorism” zegt Alex Schmid het volgende:

“terrorisme is een abstracte concept die geen essentie bevat”

Jonathan R.White schrijft in zijn boek “Terrorism: An introduction” het volgende:

”er schijnt geen enkel specifieke definitie te bestaan die voldoet aan de brede interpretatie wat terrorisme betekent”

Judge Baxter zegt in zijn boek” A sceptical look at the concept of terrorism” het volgende:

“ dit is een onnauwkeurige term, het is paradoxaal en bovendien dient het niet voor operatieve legale doeleinden”

Alex Obote-Odara concludeert in zijn boek “ defining international terrorism” dat:

het definiëren van het terrorisme in de internationale gemeenschap gefaald heeft.

De vraag is dan: waarom heeft de internationale gemeenschap gefaald bij het definiëren van dit woord, terwijl ze het terrorisme met man en macht bestrijdt, om zo de “vrede” in de samenleving te handhaven?

Ten eerste: De onenigheid van de westerse staten bemoeilijkt het definiëren van terrorisme. De internationale belangen van de Verenigde Staten, komen in de meeste gevallen niet overeen met
Engeland en Frankrijk, daarom is bijvoorbeeld de I.R.A. een terroristische organisatie gezien vanuit het Engelse oogpunt, en een bevrijdingsbeweging volgens de V.S.

Ten tweede: De onduidelijkheid van deze term komt het westen beter uit, dan de duidelijkheid en nauwkeurigheid ervan, omdat specificatie ervan het Westen zou beperken, wanneer hij een onacceptabele – volgens hem – persoon, groepering of land wil benadelen. Wegens deze gevaarlijke en ongeciviliseerde benadering van de machtige en invloedrijke staten, wil Expliciet de intellectuele, politici etc… hierop wijzen, en hen oproepen – Moslims en niet-moslims – om een offensieve houding aan te nemen tegenover deze onrechtmatig gebruikte term “terrorisme”, die de intellectuelen en denkers in de wereld terroriseert.

Expliciet – editie 6 – 2001

[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.