Categories
Religie & cultuur

Ik leer Islam #1: betekenis ”La Ilaha Illallah”

Ik leer Islam: betekenis ”La Ilaha Illallah” oftewel sjahada

‘La ilaha Illallah’ wordt door moslims bijna dagelijks uitgesproken, maar een groot deel weet helaas niet eens wat het precies inhoudt en wat het werkelijk betekent. Heel slecht en snel vertaald naar het Nederlands betekent het letterlijk ‘er is geen God dan Allah’, maar dit klopt niet helemaal want de Arabische taal is heel rijk aan betekenissen.

In het Nederlands zijn wij gewend geraakt aan woorden die maximaal twee of drie betekenissen heeft, maar in het Arabisch is dit niet het geval. Één woord kan zelfs dertig betekenissen hebben! Het Arabische woord ‘šehid’ bijvoorbeeld betekent eigenlijk niet alleen maar ”martelaar”. Dat komt doordat een martelaar* niet aan alle eisen voldoet van de zogenoemde šehid. Het heeft zoveel betekenissen dat men hedendaags nog steeds niet achterhaald heeft wat dit woord precies betekent. Dat de Arabische taal een rijke taal is en dus moeilijk te interpreteren, is niet zomaar. Hoe meer u over de taal beschikt, des te meer u zult beseffen dat (bijna) ieder Arabische woord tientallen betekenissen heeft.

(* Een martelaar of martelares (Grieks: martys – getuige, martyrion – getuigenis) is iemand die lijdt of sterft voor zijn of haar geloof, vaak door te worden doodgemarteld.)

We gaan nu terug bij af. Nu je weet dat Arabisch een rijk taal is, zul je hoogstwaarschijnlijk begrijpen dat het woord ”Ilah” (”God”) ook meerdere betekenissen heeft. Een moslim die de sjahada, dus de Islamitische getuigenis, niet begrijpt faalt in één van de vijf pilaren van de Islam.

Abdoel Latief Bin Abdoer-Rahmaan Bin Hasan Aal Ashaikh (moge Allah genade met hem hebben) zei hierover:
“Muhammad Bin Abdul Wahaab (moge Allah genade met hem hebben) zei: “Een ieder die de Shahaada uitspreekt zonder de betekenis ervan te kennen en zonder dat diegene zich overeenkomstig gedraagt of leeft is geen moslim. In feite zou het zelfs tegen hem gebruikt worden, in tegenstelling tot Al Karamiya; die beweren dat imaan is volbracht door alleen maar kennis of Al Jahmiyya; die beweren dat imaan is behaald door simpelweg te geloven.” (Overgenomen en vertaald van Addurur Assaniyya 535/12)

Het is dus voor een moslim zeer noodzakelijk om zijn of haar geloof en de zinnen te begrijpen, want een woord uitspreken wat de hart niets doet, zal geen nut hebben over het leven van de gelovige. Het woord ”Ilah” heeft meerdere betekenissen dan ”God”. Dit zijn enkele voorbeelden:

  1. aan iemand wennen
  2. van een bepaald dreigend ongeluk bang worden en iemand geeft diegene de noodzakelijke bescherming die hem redt
  3. verlangend naar iemand wenden
  4. gesteld zijn, op weg zijn, verslaafd zijn
  5. aanbidden
  6. verborgen of geschuild worden / onder bescherming zijn van hem

Om een Ilah te zijn hoef je dus niet God of Allah te zijn. Het kan ook een persoon zijn, die voldoet aan de volgende eisen:

  1. hij moet machtig zijn, wil hij de wensen van diegene vervullen
    PS: het moet niet voor de ogen van diegene gebeuren. Het is geen oorzaak> gevolg> reactie, maar bijvoorbeeld
    geld willen> werken> geld ontvangen
  2. hart kalmeren, verontrusten
  3. schuilplaats geven
  4. mysterieus
  5. het bezitten van gezag en macht om dit te kunnen uitvoeren

Indien iemand toch een ander persoon of afgod als ‘Ilah’ ziet, is dit een belemmering voor de Islamitische getuigenis. Men moet het niet onderschatten, want het kan een gevaar vormen voor de imaan.

Heb jij niet degene gezien, die zijn begeerte als zijn ilah neemt? Zou jij een beschermer voor hem kunnen zijn? (25:43)

Een ilah is dus iemand of iets wiens voorschriften/wetten geaccepteerd en gehoorzaamd wordt. Hij heeft het recht iemand bepaalde dingen te laten doen of juist niet te doen. Hij heeft dus het gezag over iemand.

Zij kiezen hunne priesters en hunne monniken tot hunne heeren naast God, benevens Christus, de zoon van Maria, hoewel het hun is geboden, slechts één God (ilah) te aanbidden; en er is geen God buiten hem. Het zij verre van hem wat zij met hem vereenigen. (9:31)

men accepteerde vroeger direct de regels aan van de (zondige) rabbijnen. Dit maakt hen in principe ‘ilah’, wat dus shirk is. En wat is shirk nou precies? Dat leg ik je in het volgende hoofdstuk uit.

[ad#468×60 banner]

2 replies on “Ik leer Islam #1: betekenis ”La Ilaha Illallah””

Laatst zong ik een schitterend mantra in een groep van de Bahaai’s

LA IL LA HA
EL IL ALLAH HU nu weet ik de oorsprong en wat het betekend
LA IL LA HA
EL ALLAH HU dank je wel

Leave a Reply

Your email address will not be published.