Categories
Culinair Uiterlijk & gezondheid

Een veelgebruikt ingrediënt in bakproducten wordt afgeleid van menselijk haar

Feit: een veelgebruikt ingrediënt in (sommige) brood wordt afgeleid van menselijk haar, geoogst in China

Als je leest de ingrediënten van een brood leest, zul je meestal een ingrediënt vinden, genaamd L-cysteïne, kortweg E 920. Dit is een niet-essentieel aminozuur toegevoegd aan veel gebakken goederen als een deeg conditioner om voedsel sneller te kunnen maken. Het wordt meestal toegevoegd in broodgerechten zoals pizza deeg, broodjes en gebak.

Terwijl sommige L-cysteïne direct is gesynthetiseerd in laboratoria, wordt het grootste deel uit een goedkope en overvloedige natuurlijke bron van eiwitten gewonnen: menselijk haar. Het haar wordt opgelost in zuur en L-cysteïne is geïsoleerd door middel van een chemisch proces, vervolgens verpakt en verscheept naar commerciële broodproducenten. Naast menselijke haar bevat L-cysteïne ook kippen- en eendenveren, koehoorns en petroleum bijproducten.

Het grootste deel van het gebruikte haar om L-cysteïne te maken is afkomstig van de vloeren van de kapperszaken en kapsalons in China.

Terwijl de gedachte van het eten van opgeloste haar sommige mensen ongemakkelijk kan laten voelen, hebben de meeste westerse consumenten geen principiële bezwaren. Echter, voor joden en moslims vormt de haar-afgeleide L-cysteïne stof grote problemen. Moslims mogen niet iets eten wat afgeleid is van een menselijk lichaam, en vele rabbijnen verbieden dit door soortgelijke redenen. Zelfs rabbijnen die toestaan ​​dat de consumptie van haar zou verbieden als het uit lijken kwamen — en aangezien veel L-cysteïne afkomstig is uit China, waar inkoop en productie praktijken notoir twijfelachtig zijn, is dit echt iets waar we zorgen om moeten maken. In één geval verbood een rabbijn de consumptie van L-cysteïne, omdat het haar was geoogst tijdens een ritueel in een tempel in India.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=21SoSN1GiWg[/youtube]

Bron
Bron

One reply on “Een veelgebruikt ingrediënt in bakproducten wordt afgeleid van menselijk haar”

Leave a Reply

Your email address will not be published.