De voordelen en nadelen van een besnijdenis

Gepost door Esrarengiiz op 28-06-11 in Leven, Religie & cultuur

Wat zijn de voordelen en nadelen van een besnijdenis?

Bij een besnijdenis van een man wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Het is een eenvoudige operatie wat maximaal dertig minuten gebeurd, en de meest voorkomende redenen dat de mannen de voorhuid verwijderen zijn hygiënische en religieuze redenen. Naar schatting is een vijfde tot een kwart van het totaal aantal mannen op de wereld besneden.

Jodendom

Een besnijdenis van een man wordt ook wel circumcisie genoemd. Joodse jongens worden na de achtste dag na hun geboorte besneden omdat dit in de Bijbel staat:

“Dit is Mijn verbond dat gij zult houden tussen Mij en u en uw nageslacht: dat bij u al wat mannelijk is besneden worde; gij zult het vlees van uw voorhuid laten besnijden” (Genesis 17:10-12)

Een besnijdenis in het Jodendom wordt de ”briet mila” (ook wel bris milah) genoemd, en het wordt uitgevoerd door een deskundige, de moheel. Briet Mila betekent ‘verbond van besnijdenis’ in het Hebreeuws. Een jongen die op zijn 13e verjaardag (bar mitzvah) nog niet besneden is moet dit zelf laten doen. Weigert een onbesneden man zich te laten besnijden, dan kan hij ook niet worden opgeroepen voor de Thoralezing, kan hij volgens sommige rabbinale geleerden niet deelnemen aan een Pesach-seder, en wordt hij ook in verschillende andere zaken als een niet-jood beschouwd.

Islam

Islamitische jongens daarentegen worden ook besneden, maar een besnijdenis hoeft niet uitgevoerd te worden, want het staat niet in de Quran. Echter, de profeet Mohammed (vzmh) was zelf ook besneden en adviseert moslims ook ook een besnijdenis uit te voeren. Er is geen leeftijd aan gebonden, maar meestal gebeurt dit kort na de geboorte, maar in ieder geval voor het 13e levensjaar. In Arabische landen worden jongens ook al vele eeuwen besneden, zelfs nog voordat de Islam zijn intrede deed.

De Islam raadt ook bekeerlingen aan om besneden te worden. De Koran in soera Het Geslacht van Imraan 95:

Zeg: “God heeft de waarheid gesproken; volgt daarom de godsdienst van Abraham, de oprechte, hij behoorde niet tot de afgodendienaren.

Moslims worden opgeroepen de godsdienst (en dus ook de zaken die hij deed in opdracht van God) van Ibrahim na te volgen. Ibrahim liet zich besnijden, zelfs nog op latere leeftijd, in opdracht van God. Dit is een reden waarom moslims, ook bekeerlingen, zich willen besnijden. Link.

Een Hadith van Sahih Muslim stelt daarnaast het volgende:

Aboe Hoeraira heeft gezegd: Vijf zaken behoren tot de natuurlijke aanleg van de mens of zijn onderdeel daarvan: de besnijdenis (voor mannen en jongens), het scheren van het schaamhaar, het knippen van de nagels (van voet en hand), het uittrekken van de haren onder de oksels en het knippen van de snor.

Christendom

In de Verenigde Staten is het heel normaal dat jongens van christelijke ouders besneden worden. 70% van de mannen zijn hier besneden en in landen zoals Egypte en Ethiopië zijn zelfs 95% besneden. Het feit dat God Joods was (genoemd in het Oude Testament) werd Jezus daarom ook besneden. De besnijdenis is als symboolfunctie in de christelijke religieuze traditie vervangen door de doop. Dat houdt in dat weinig christenen een besnijdenis laten uitvoeren, want het heeft geen religieuze betekenis meer voor hen.

In het Nieuwe Testament zien we een relatie tussen de besnijdenis en de doop. Kolossenzen 2:11-12: ‘In hem bent u ook besneden, niet door mensenhanden, maar met de besnijdenis van Christus, door het afleggen van het aardse lichaam. Toen u gedoopt werd bent u immers met hem begraven, en met hem bent u ook tot leven gewekt.’

Sinds Jezus Christus aan het kruis gestorven is, hoeft er geen bloed meer te vloeien, noch van offerdieren, noch door een besnijdenis van mensen. Daarmee zou het offer van Christus genegeerd worden. Link.

De behandeling

De voordelen
– een besneden piemel produceert veel minder smega, en wordt dus hygiënischer.
– de kans op urinewegeninfectie verminderd.
– minder kans maken op syfilis en HIV-besmetting.
– vrouwen die seks hebben met een man die besneden is, hebben minder kans hebben op besmetting met infectie of zelfs kanker (een van de oorzaken van baarmoederhalskanker).
– een besnijdenis wordt ook door medische redenen uitgevoerd, bijvoorbeeld bij Phimosis en Paraphimosis.
– minder gevoelige penis, dus langer plezier hebben tijdens seks.
– het voorkomt vroegtijdige zaadlozingen.
– Een te lange voorhuid kan de aanleiding zijn dat de eikel te weinig gestimuleerd wordt tijdens geslachtsgemeenschap.
– minder kans op balanitis; dat is een pijnlijke ontsteking van de eikel.
– veel mannen en vrouwen vinden het mooier om te zien.

De nadelen
– Er zijn veel mannen die de besnijdenis als een soort van verlies van de mannelijkheid beschouwen, en anderen vinden het heel treurig dat een besneden penis minder gevoelig is. In dit geval kan de man de voorhuid laten herstellen d.m.v. een operatie.
– Geslachtsgemeenschap en masturbatie is slechts na vier tot zes weken mogelijk.