De godsdienst Jezidisme & Koerdische bevolking

Gepost door Esrarengiiz op 14-06-11 in Politiek, Religie & cultuur

Tijd voor een klein lesje godsdienst! We weten allemaal wat er in Turkije gaande is wat betreft de Koerden. We denken vrijwel allemaal dat ze de Islam aanhangen, maar is dat ook zo? Zo niet, wie zijn ze dan?

Veel mensen denken dat de meeste Koerden de Islam aanhangen, maar dat is incorrect. Ze zijn namelijk aanhangers van een religie genaamd Jezidisme. Dat is een syncretistische geloofsovertuiging, dus het is een mix van verschillende soorten godsdiensten zoals christelijke, zoroastrische, manicheïstische, mithraïstische, heidense én islamitische (sjiitische, dus geen soennitische islam). De oorsprong van Yezidisme is niet duidelijk. Het Jezidisme/Yezidisme is een godsdienst zonder monotheïstische schrift en de aanhangers zijn endogaam d.w.z dat je je niet kunt bekeren tot het Jezidisme; je moet als Yazidi geboren worden. Ze hebben echter wel twee boekjes, de Zend Avesta en de Meshef Roj. Verder beschouwen ze zichzelf niet als moslims en verklaren dat hun religie dan ook niets te maken heeft met de Islam.

De reden dat ik deze blog heb gemaakt is dat men de verschillen niet uit elkaar kan halen en zo hoop ik het misverstand uit de wereld te helpen. Jezidisme heeft dan ook niets met de Islam te maken. Eerwraak komt echter vooral voor bij de Jezidische aanhangers. Veel mensen denken nog dat deze volk een Islamitische afkomst heeft, dus de naam van de moslims wordt zwartgemaakt in plaats van de Yazidi. Men zou eens moeten weten dat ze juist vijanden van elkaar zijn. De aanhangers van het Jezidisme hebben veel vijanden, waaronder de soennieten. Zij zijn één van de grootste vijanden. De Islamitische soennieten en vele andere opponenten zijn er van heilig overtuigd dat de Yazidi’s Satan aanbidden; de engel die de Yazidi’s aanbidden zou de duivel zijn en geen engel.


De pauwengel Melek Tawoes

Er leven vandaag de dag circa 75.000 Yazidi in West-Europa, 500.000 in de noorden van Irak en 150.000 in Kaukasië. In de Ottomaanse periode emigreerden ze massaal naar de Kaukasië en een ander klein deel van de Turkse Yezidi’s vertrokken vooral naar Duitsland. Uiteraard leven daar ook islamitische, christelijke en joodse Koerden. De Yezidi’s streven naar een onafhankelijke staat met een eigen land, genaamd Koerdistan. De Iraakse Koerdische Autonome Regio is het enige deel van Koerdistan dat officiële politieke erkenning kent, maar de landen Turkije, Perzië (Iran), Syrië en Armenië weigeren het. En terecht.


Kaart waarop Koerdistan als aparte staat is te zien

Had jij ooit gehoord over deze religie?