Categories
The Illuminati

De ritualen in de vrijmetselarij

Ik ging vandaag toevallig de stad in en besloot even om boeken te lezen over vrijmetselarij. Ik kwam een interessante boek van auteur M. Carini tegen die door en voor vrijmetselaars geschreven zijn. In geuren en kleuren wordt er verteld over de rituelen, ‘geheimen’ en andere belangrijke zaken in de vrijmetselarij. Het is wel logisch dat ik slechts pro-vrijmetselarij boeken tegenkwam, want anti-vrijmetselarijboeken mogen natuurlijk niet gepubliceerd worden. Hoe dan ook, dit is een stukje van het boek waar ik het over heb..


Initialisatie voor het bereiken van de meestergraad. De gezel moet talrijke geritualiseerde beproevingen ondergaan voor hij de hoogste johannes-graad bereikt.

HET BESLOTEN GENOOTSCHAP
Het zwijgen en de geheimhouding hebben vaak geleid tot wantrouwen tegenover de vrijmetselarij. De regels en ritualen van het broedergenootschap zijn wijd en zijd bekend, maar de ‘geheimen’ zijn voor de buitenstaander niet na te trekken.

De gelofte te zwijgen
Vrijmetselaars zien zichzelf niet als een geheim genootschap, maar als een besloten vereniging. Alle nieuw opgenomen broeders verplichten zich bij aanname in het loge ‘het zwijgen te bewaren over gebruiken en interne aangelegenheden van de vrijmetselarij en met niemand daarover te spreken’. Deze gelofte wordt ook wel de arcanumdiscipline genoemd en heeft ertoe bijgedragen dat men het genootschap door de eeuwen heen geheime bedoelingen heeft toegedicht, tot aan een wereldwijde samenzwering toe. Tegelijkertijd zijn de structuur, de regels en de ritualen van de vrijmetselarij bekend. Slechts ten opzichte van de overeengekomen herkenningstekens onder broeders en de details van de ritualen bewaart men het zwijgen. Desondanks blijft men praten over het ‘geheim’ van de vrijmetselarij.

RITUALEN EN CEREMONIËN
De zogenoemde ritualen staan in het middelpunt van de samenkomsten. Ze dienen om het bewustzijn van de ingewijden te verdiepen en de band binnen de loge te versterken.

De initiatiemethode
De rtiualen hebben in de vrijmetselarij een bijzondere betekenis. Centraal staat de ‘initiatie’ (inwijding). Door een symbolische handeling wordt de niet-ingewijde opgenomen in de loge of een broeder ingewijd in een hogere graad. Dat kan niet alleen gebeuren met woorden en het verstand. De grondgedachte van de initiatiemethode is dat de ritualen de gevoelenswereld van deelnemende broeder in een intensieve wisselwerking brengen met de symboliek van de vrijmetselarij.

Het doel is de ‘innerlijke vernieuwing’
Onder ritualen verstaat de vrijmetselarij een dramatisch geënsceneerde volgorde van vaststaande symbolische handelingen. Het centrale thema is de persoonlijke verhouding tot drie existentiële thema’s. Ze luiden: ‘Waar ben ik?’. ‘De individu in zijn omgeving’ en ‘De eigen dood beleven’. Elk rituaal volgt een vastomlijnde en duidelijk afgebakende volgorde. De toestemming van de deelnemer volgt na het inrichten van een symbolische ruimte waarin het geheel zich voltrekt. Vervolgens beleeft de deelnemende broeder het centrale ‘initiatiegedeelte’, waarna de ceremonie eindigt met het opheffen van de symbolische ruimte. Het doel is de ‘innerlijke vernieuwing’ van de broeder en het vergroten van zijn bewustzijn. Daarvoor moet hij bereid zijn de handelingen op zich te laten werken en ze geheel te ondergaan.


De zegelring van de vrijmetselaars is een van de vele attributen van de leden van de broederschap waaraan ze elkaar herkennen.

De donkere kamer
De opname van een nieuwe broeder is in de vrijmetselarij een feestelijk ritueel gebeuren. Bij de inwijding wordt de in het wit geklede en geblinddoekte ‘zoekende’ eerst naar een verduisterde kamer gebracht, alleen verlicht door een kaars. Nu is hij alleen in de donkere kamer, die ook de ‘kamer van de verloren schreden’ of de ‘kamer van het stille nadenken’ wordt genoemd. Nadat de blinddoek is afgedaan, ziet hij enkele symbolen van vergankelijkheid, zoals een doodskop en een zandloper. Deze symbolen maken duidelijk dat het bestaan eindig is en ze staan ook voor het einde van zijn bestaan als oningewijde en het vooruitzicht van een spirituele wedergeboorte als vrijmetselaar. In deze kamer kan de zoekende zijn besluit om vrijmetselaar te worden voor de laatste maal overdenken. Als hij bij zijn besluit blijft, moet hij in de verduisterde ruimte vragen beantwoorden over zijn relatie met de vrijmetselarij. Daarna wordt hij opgehaald en geblinddoekt naar verdere ceremoniële beproevingen gebracht die in nauwe relatie staan met de elementen aarde, vuur, lucht en water. Uiteindelijk gaat de blinddoek af: uit de donkere kamer treedt de nieuwe broeder symbolisch naar het ‘licht’ van een nieuwe levensbestemming.

Ritualen verdiepen de broederschap
De ritualen hebben ook als doel de saamhorigheid te versterken. De onderlinge broederschap kan door dit soort gemeenschappellijke spirituele gebeurtenissen een verdieping ondergaan. De vrijmetselarij kent verplichte ritualen die voorgeschreven zijn door de grootloge. Geheel in de traditie van de vrijmetselarij worden deze ritualen per dochterloge enigszins aangepast en aangevuld met eigen ritualen. De meeste van deze mystieke ceremoniën stammen uit de traditie van de bouwhutten of gaat terug op de antieke mysteriescholen.

De onderstaande video is opgenomen door een Turkse ‘vrijmetselaar’ die deed alsof hij lid was en filmde de rituelen stiekem op. Inmiddels is hij op een nacht omgebracht met een typisch symbolische dolk, als paybackdeath.

De volgende keer zal ik uit datzelfde boek de tekst hier overschrijven, zodat we meer over vrijmetselarij kunnen leren.

[ad#468×60 banner]

One reply on “De ritualen in de vrijmetselarij”

Ik Ik zie geen video, of is deze verwijderd?
? Het was 50 jr geleden toch een totaal andere wereld? Ik neem aan dat het nu andere rituelen gelden.
Wie kan mij daar meer over vertellen?
Wordt het nieuwe lid dan veranderd en of gevaarlijk voor de mastschappij? Ik ken nl ook iemand die de inwijding krijgt. Zal hij dan veranderen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.