Categories
Culinair Uiterlijk & gezondheid

Luizen in roze muisjes, E120

Luizen in roze muisjes

Sinds een paar weken eet ik geen beschuit met roze muisjes meer, want ik ben erachter gekomen dat er luizen erin zit. Neen, dit is geen fabel maar een feit. Waarom ik dit zeg? Het staat gewoon achter het pakje, dus de fabrikant ontkent het totaal niet!

Het pigment cochenille is een ander woord voor karmijnrood, oftewel E120. Karmijn is de kleur voor de kleurstof rood. Deze wordt gewonnen uit een insect (bladluis) genaamd Dactylopius coccus en dit is vooral te vinden op cactussen van het geslacht Opuntia. De manier waarop de luizen worden gedood heeft invloed op de uiteindelijke kleur van het pigment. Er zijn in totaal drie soorten schildluissoorten en voor de productie worden alleen de vrouwtjes gebruikt.


De schildluizen op de Dactylopius coccus cactus

De gekweekte insecten worden gedood door ze in heet water onder te dompelen, ze te doden m.b.v. licht, oven of stoom. Deze worden daarna gedroogd. Zoals ik al zei: de manier van het doden van de insecten speelt een rol bij de uiteindelijke kleur, maar de drie soorten schildluissoorten zijn ook belangrijk om te weten. De Amerikaanse luizensoort is bijvoorbeeld donkerder dan het Europese insect, dus de kleur verschilt nogal. Men heeft per hectare circa 400 kilo luizen om te oogsten en voor één kilo karmijn heb je 140.000 luizen nodig.


Gedroogde cochelinneluizen

Heel jammer dat cochenille ook in lippenstift en oogschaduwproducten zit. De fabrikanten stappen gelukkig langzaam maar zeker op kunstmatige kleurstof (de fabrikant van de roze muisjes nog niet) genaamd E124.


De gedroogd Cochenilleluizen wordt verpletterd tot poeder

Wees niet getreurd. In de beschuitjes met blauwe muisjes zitten er geen luizen in, want hier heb je blauwe kleurstof voor nodig en dan wordt niet gewonnen uit insecten. Ben jij inmiddels overtuigd om geen roze muisjes meer te eten?

[ad#468×60 banner]

5 replies on “Luizen in roze muisjes, E120”

Dit is al heel lang bekend, deze stof zit in nagenoeg alle etenswaren met een rode of roodachtige kleur. Ik eet liever geplette luizen dan één of andere kunstmatige kleurstof waarvan we niet weten of het op de langte termijn schadelijk is.

groentes was je vanwege ongedierte (luis) en zand. in broodbeleg die ik aan mijn kinderen geef zit dus luis waarvan je het niet weet en niet verwacht. blijkt o a ook in nibb-it te zitten en in tig andere etenswaren.hoe idioot!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.