Categories
Leven Wetenschap

De mensheid wordt steeds dommer

De mensheid wordt steeds dommer

Je zou denken dat de mens de afgelopen eeuwen steeds wijzer wordt, maar niets is wat het lijkt. Als ik al luister naar de speeches van politici weet ik dat het niveau steeds maar daalt tot dieptepunt. Op straat is het niveau ook niet al te best, want het enige wat ik hoor is ”tfoe”, ”zemmer” of ”kahpa”. Ook speelt geld steeds meer een belangrijkere rol voor ons. Het is een handige ruilmiddel, maar terwijl de koopkracht overal in Europa daalt, beginnen wij tegelijkertijd steeds meer materialistischer te worden.

De Duitse psycholoog Siegfried Lehrl concludeerde dat het vermogen om flexibel en snel op nieuwe situaties te reageren bij jongeren steeds maar afneemt. Tussen de jaren 1982 en 1995 steeg het gemiddelde IQ met 17 IQ-punten. Echter, Lehrl bewees dat de IQ van de Duitsers sinds 1995 gemiddeld twee IQ-punten heeft gedaald. Het kennisniveau daalt dus, maar qua leesvaardigheid staan Nederlanders gelukkig wel op de tiende plaats in de lijst van deelnemende landen. Ook scoren onze leerlingen hoger dan onze buurlanden Duitsland en België!

En ook andere onderzoekers proberen erachter te komen of de mens écht dommer begint te worden. Kathleen McAuliffe schreef in Discover Magazine: ”De laatste 20.000 jaar is het gemiddelde volume van de hersenen van mannen gedaald van 1.500 kubieke centimeter naar 1.350 kubieke centimeter; het volume dat verloren is gegaan is zo groot als een tennisbal.”. De hersenen van vrouwen zijn (helaas!) ook kleiner geworden. Sommige deskundigen zeggen wel dat de hersenen efficiënter zijn geworden, dus dit hoeft niet te betekenen dat de intelligentie steeds maar daalt.

Ook worden de hersenen direct of indirect beinvloed door bepaalde aspecten. Een goede voorbeeld hiervan is het overmatige gebruik van alcohol. Het maakt je natuurlijk niet gelijk dommer, maar je wordt wel sneller vergeetachtiger doordat de hersencellen afsterven.

Verder wil ik vermelden dat zwaarlijvige mensen dommer zijn. Waarom? Een onderzoek van de Universiteit van Toulouse onder 2.200 volwassenen tussen de 32 en 62 jaar toonde aan dat zwaarlijvige mensen minder hoog scoren tijdens cognitieve testen én hun hersenfuncties gaan sneller achteruit dan mensen die geen overgewicht hebben.

Wat is jouw IQ?

[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.