Categories
Wetenschap

Wijn in plaats van siroop

Wijn in plaats van siroop

Die Zuid-Amerikanen zijn zo gek nog niet. Dat denkt de Italiaan Paolo Mentegazza als hij in 1858 Peruviaanse indianen en hun cocagebruik onderzoekt. Hij is zo onder de indruk van de effecten van coca, dat hij in het artikel over zijn onderzoek schrijft dat God oneerlijk is. Omdat Hij de mens zo heeft geschapen dat zijn lichaam niet is gebouwd om zijn hele leven coka te nemen. Hij heeft zelfs liever slechts 10 jaar mét coke dan een miljoen jaar zonder.

Het kan dat zijn eigen cocagebruik (verslaving) van invloed is geweest op zijn theorie van hogere (Arische) en lagere (negroïde) rassen. In elk geval wordt zijn artikel over coca gelezen door de Corsicaanse apotheker Angelo Mariani. Hij komt in de jaren ’60 van de 19de eeuw op het idee om Bordeaux-wijn te behandelen met cocabladeren. De ethanol in de wijk werkt ontbindend en onttrekt de werkzame stof (cocaïne) uit de cocabladeren, waardoor de wijn een dubbelfunctie krijgt.

In de advertenties van zijn Vin Tonique Mariani roemt het herstellende en oppeppende karakter van de wijk, die word gedronken door paus Leo XIII, Thomas Edison en koningin Victoria. Het godendrankje inspireert John Pemberton in de VS om in 1885 zelf een cocawijn te maken. Nadat in zijn woonplaats Atlanta alcohol wordt verboden, vervangt hij in 1886 de wijn door siroop van de k olanoot. Pemberton noemt zijn drankje Coca-Cola.

© Quest
[ad#468×60 banner]

Leave a Reply

Your email address will not be published.