Categories
Internet & technologie

Computer en/of Internet is zeer traag

Ik heb vaak te kampen met een zeer trage computer of Internet. Toevallig is mijn 8-jarige computer ook best oud maar het werkt nog prima voor zo’n oude koelkast, maar alles kan natuurlijk beter. Heb jij tips nodig omdat je computer en/of Internet trager begint te worden? Lees dan verder..

Stap 1 – Het eerste wat je moet doen zijn de overtollige bestanden weggooien. Deze staan onder C:Windows in de map Cookies en in de map Temporary Internet Files. Je kan ook ‘%temp% schrijven in het zoekmachine (uitvoeren) onder Start. Laat alle gele mappen staan, maar wis de rest. Klik desnoods op de mappen en speur alle troep op.

[ad#125×125 in blogs]

Stap 2 – Sluit alle actieve programma’s. Openstaande programma’s zorgen ervoor dat de computer traag opstart en het is een behoorlijke last voor de machine om ze telkens te gebruiken, zelfs als je dat niet in de gaten hebt. Klik op de eigenschappen van de taakbalk en vink de mapjes aan die je het liefst laat weergeven of sluiten.

Stap 3 – De volgende opruiming doe je via Start | Programma’s | Bureau-accessoires | Systeemwerkset | Schijfopruiming.

Stap 4 – Start je Internetbrowser (Firefox, IE etc.) en ga naar Extra | Opties | Privacy | Recente geschiedenis wissen én cookies verwijderen. Zelf deed ik dit bij Firefox, maar ik geloof dat het bij de andere browsers ook zo in elkaar zit!

Stap 5 – Volgende stap: Ga naar Start | Programma’s | Bureau-accessoires | Systeemwerkset | Defragmentatie om de computer te defragmenteren. Lukt dit niet? Start dan op in Veilige Modus en dan Start | Uitvoeren. En schrijf dfrg.msc en klik op OK. Kies welke hoofdschijven (meestal :c) je wilt defragmenteren. Ik raad je aan om dit een paar keer per jaar te doen (niet te vaak!), want als je dit nog nooit of weinig doet kan het zelfs uren duren.

Stap 6 – Download Tune-Up Utilities en het liefst de laatste versie. Dit is mijn favoriete programma. Ik zou niet weten wat ik er zonder moet. Het programma controleert, repareert en wist onnodige bestanden en het is duidelijk één van de beste hulpprogramma’s op de computer weer te laten draaien.

Stap 7 – Zorg ervoor dat er slechts één actieve antivirusprogramma aan staat. Ik raad Nod32 aan, want Norton is veel te zwaar en dit programma creëert zijn eigen virusjes om te roepen dat -ie wat gevonden heeft.

Stap 8 – Een volle bureaublad is een last voor een computer. Zorg ervoor dat er weinig programma’s op de bureaublad te vinden zijn. Ook raad ik je aan om een achtergrondfoto te kiezen die niet zo ‘zwaar’ is (lees: 2 mb)

Stap 9 – Systeemherstel uitvoeren?
1. Ga naar Start > rechtsklik op Deze Computer > kies Eigenschappen > klik op tabblad Systeemherstel
2. Zet een vinkje bij Systeemherstel op alle stations uitschakelen.
3. Klik op Toepassen en daarna op OK.
4. Herstart de computer.
5. Voer punt 1 weer uit.
6. Haal het vinkje bij Systeemherstel op alle stations uitschakelen weg.

Stap 10 – Nog steeds traag? Stof kan de reden zijn waarom je computer traag werkt. Open de computerkast en verwijder stof, zodat de pc weer draait.

Succes gegarandeerd, tenzij de computer een rammelkast is.

One reply on “Computer en/of Internet is zeer traag”

Hard disk compressie inschakelen wil wel eens werken met trage schijven. Compressie van bestanden zorgt ervoor dat de CPU iets harder moet werken maar er minder van schijf ingelezen hoeft te worden. Bij snelle schijven en trage CPU zal dit echter de boel vertragen. (Maar dan kun je het weer uitschakelen.)
Hardware upgrades kunnen ook helpen maar kost geld. Meer geheugen erin als de PC het aankan zorgt er al voor dat je meer tegelijkertijd kunt doen. Een 10.000 RPM schijf i.p.v. een 5.400 RPM schijf is ook practisch. Sowieso verstandig om altijd twee schijven te gebruiken waarbij de eerste voor het besturings-systeem is bedoeld en de andere voor al je data. De schijf met besturings-systeem moet daarbij de snelste zijn omdat die het meest intensief wordt gebruikt. (Je kunt ook een enkele schijf in twee partities verdelen maar dit zal weinig tot geen tijdwinst opleveren.) Als je geen tweede driveletter wilt, kun je ook de tweede schijf koppelen aan een folder op je eerste schijf. Dan is C:\Data niet een folder op C: maar gewoon een koppeling naar je tweede schijf.
Zorg ervoor dat je schijven ten alle tijden minimaal 10% vrije ruimte hebben. 20% is nog beter. Ongeqacht de grootte van je schijf zal je systeem je gewoon erg dankbaar zijn voor die vrije ruimte. (Die wordt gebruikt bij het defragmenteren!)
Controleer je system services en kijk welke je absoluut niet nodig hebt. Zet eventueel ook de speciale “themes” van Windows uit.
Zorg ervoor dat je systeem de laatste updates gebruikt. Vaak is de performance al iets verbeterd in nieuwere updates. Dit geldt niet alleen voor Windows zelf maar ook alle hardware drivers in je systeem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.