Photoshop (and Pixlr) for dummies

Gepost door Esrarengiiz op 23-05-10 in Photoshop & fotografie

Ik krijg vaak vraagjes van personen die niet weten hoe de programma Pixlr (oftewel Photoshop) werkt. Daarom besloot ik om een handleiding te schrijven, waardoor iedereen moeiteloos zijn of haar foto’s kan bewerken. Alle stapjes uitleggen kost enorm veel tijd, dus ik zal mijn best doen om alles proberen uit te leggen.

Foto openen
Om een bestaande foto te bewerken moet je op file>open klikken. Als je een lege pagina wilt starten moet je op het knopje file>new klikken.

In Photoshop werken we met laagjes. Onthoud dit, want dit is het basis om te kunnen bewerken! Als je bv. een gezicht wilt tekenen moet je altijd eerst een huid tekenen en dan nieuwe laagje maken waarop de mond te zien is. En dan wéér een nieuwe laagje maken waarop de neus te zien is en dan wéér een laagje maken om de ogen visa versa te toevoegen. Als je dit begrijpt en onder de knie hebt wordt Photoshoppen erg makkelijk! Ook kan je gebruik maken van tutorials.

Onthoud:
Om een foto te kopiëren moet je op ctrl + j klikken.
Om een nieuwe laag te plakken moet je op ctrl + n klikken.

Belangrijke Photoshop shortcuts!

ctrl+n – Nieuwe laag aanmaken
ctrl+z – Ongedaan maken
ctrl+j – Afbeelding kopiëren
ctrl+e – Alle lagen in één laag veranderen
Z – Zoom
[ – Vergroot de grootte van de verfkwast
] – Verkleint de grootte van de verfkwast

Tools
Met dit knopje selecteer je als het ware de foto’s of slechts een klein deel ervan. Je sleept het tot aan de plaats waar het geslepen moet worden. Als je de geselecteerde stukje wilt knippen of kopiëren moet je op edit>cut of edit>copy klikken.

Dankzij dit Move-tool kan je de selecteerde afbeelding verplaatsen. Erg handig als je het bovenstaande selecteer-knopje hebt gebruikt en het van plaatst moet veranderen.

Dit lassotool-knopje heeft dezelfde functie als het eerste toolknopje, maar met deze tool kan je andere vormpjes knippen of selecteren i.p.v. een rechthoek.

Met behulp van deze knop kan je de foto bijknippen.

Deze magic-wand-tool helpt je om een deel van een foto te selecteren. Hij pikt zelf de deeltjes op die geselecteerd moeten worden!

Met de clonestamp-tool kan je een stukje van de foto kopiëren en ergens anders verven. Klik op ctrl om het plekje te selecteren en te verven. Oefening baart kunst.

Met behulp van deze potloodknop kan je gaan tekenen en verven. Met de opacity en fill-knopjes kan je de grootte en hardheid van de potlood wijzigen.

De Eraser-tool komt goed van pas als je een foutje maakt bij het verven!

De Brush-tool heeft dezelfde functie als de potlood, maar hij is wat zachter en wordt vaker gebruikt bij Photoshop.

Dankzij de Gradient-tool kan je hele mooie effecten creëren! De enige wat je moet doen is op de bovenstaande balk klikken en een leuke kleurenfilter uitkiezen!

De Paintbuckettool is handig als je de gehele foto (of een deel ervan) wilt vullen met verf.

De blurtool wordt vaak gebruikt als een foto te sterk is afgebeeld. Zodra je het over het gedeelte van de gewenste plek verft, krijgt het na enkele bewegingen een wazige effect.

De sharpentool is het tegenovergestelde van de blurtool. Na enkele bewegingen op de foto krijgt het een ‘sterk’ uitziende effect.

De smudgetool wordt niet vaak gebruikt, maar dat betekent niet dat je niet hoeft te weten wat de functie ervan is! Zodra je verft met deze tool lijkt het alsof je met je vingers aan verf zit. Het geeft precies dezelfde resultaat!

Dit knopje wordt ook wel de spongetool genoemd. Het vervaagt OF versterkt de kleur van de afbeelding: dit hangt af als je op saturate of desturate klikt.

De dodgetool komt goed van pas als je een deel van de afbeelding wilt verlichten! Vergeet niet om met de bovenstaande balk te ‘spelen’ om de gewenste grootte te krijgen.

De burntool is het tegenovergestelde van de dodgetool: het maakt de gewenste delen donkerder!

Altijd last van foto’s waarop je rode ogen hebt? Dat probleem kan opgelost worden dankzij de Red Eye-tool. Speel met de de tolerancetool zodat de ogen niet te donker worden.

De rectangletool biedt veel oplossingen voor diegenen die leuke objecten in hun foto willen plaatsen, zoals een vierkant, rondje of hartje.

Deze knop is erg handig als je veel volume aan iets wilt geven, zoals ik bij Pikachu heb gedaan.

Dit knopje is het tegenovergestelde van de bovenstaande volumeknop: het neemt de volume juist af.

De eyedroppertool wordt vaak gebruikt als je een kleur nodig hebt die je niet kan vinden in de kleurenbox en/of een kleur in de afbeelding moet oppikken.

Dit knopje kent iedereen: hiermee kan letters en woorden op de afbeeldingen typen.

Met de movetool kan je je afbeelding van links naar rechts en boven naar beneden slepen.

Met het zoomknopje kan je zoals de naam luidt: zoomen. Een ander makkelijkere optie is om de scrollbalk te slepen.

De volgende keer leer ik hoe de bovenste balken in elkaar zitten (bv. filter, layer, adjustments e.a.) Houd Alatoerka in de gaten!