Categories
Werken & geld

Wouter Bos denkt aan afschaffen studiefinanciering

Wouter Bos

ARGH! Minister Wouter Bos van financiën vindt het een goed idee om de basisbeurs af te schaffen.

De basisbeurs moet afgeschaft worden. Het maandelijkse geld die je voor je studie krijgt kan je beter lenen, vind Wouter Bos.

Het was voor Prinsjesdag wel te merken dat Wouter Bos een flinke hap van de studiefinanciering wilde nemen om de overheidskosten te bezuinigen en de balans van de financiën weer op orde te brengen. De studentenvakbond reageerde erg fel op hem. En.. terecht! Wij, studenten, betalen al veel voor onze studie. Er word al geld op andere manieren van leerlingen geplukt, zo moeten leerlingen die 18 jaar of ouderzijn  en een MBO opleiding volgen een bedrag betalen van  € 1000,- per jaar.  Hoe moeten wij alles betalen met onze miezerige salaris van €4,00 per uur?

Anyway, dit belachelijke plan is een idee van de politieke partij VVD. Bos is ervan overtuigd dat de studenten geen last van de kleine crisis zullen krijgen.

[ad#468×60 banner]

3 replies on “Wouter Bos denkt aan afschaffen studiefinanciering”

geen last? Heel veel last! Zonder studiefinanciering kan je amper studeren. Hoe wil je werken en studeren tegelijk. Liever stop ik met studeren!

En hoe wil je nou crises tegen gaan met ons geld. Als wij lenen veroorzaken wij later ook een crises, omdat de meeste studenten hun lening niet KAN betalen. Wat gaan ze dan doen?

In de Vereningde Staten is dit systeem er al veel langer.
Wat je hiermee kweekt, zijn calculerende studenten. Die zo snel mogelijk hun studie willen afronden en dan werk zoeken. Dus niet in de studententijd jezelf ontplooien met b.v. buitenlandse stages maar zo snel mogelijk afstuderen en een baan om je schulden af te betalen.
Na je studie heb je immers een schuld die terugbetaald moet worden. Als je ergens wil wonen, sluit je een hypotheek af. Nog een schuld.
In de V.S. leven ze op de pof. Met de dollar als wereldmunt, hebben ze deze luxe. Bovendien is hun economie zo groot dat er altijd wel geschikte arbeidskrachten te vinden zijn. Ofschoon met de kredietcrisis maar eens blijkt hoe wankel het evenwicht in dat systeem daar eigenlijk is.

Voor een klein land als Nederland is deze denkwijze (op de pof leven) luxe. We hebben elke afgestudeerde hard nodig. De Nederlandse economie (kennis-economie) drijft op de middenklasse die gaat studeren. Door de drempel nog verder te verhogen lijkt Bos de goden te willen verzoeken….

Leave a Reply

Your email address will not be published.